Моделирование влияния питания, физической и психической нагрузки на содержание белков системы комплемента. Математическая обработка результатов эксперимента - Колянова, Т.В. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Запропоновано два методи побудови математичної моделі впливу харчування та навантаження (фізичного та психічного) на вміст білків системи комплементу в організмі людини. Ці методи використовують обмежені набори статистичних експериментальних даних. Перший метод — метод найменших квадратів, другий метод — знаходження коефіцієнтів логістичної кривої з насиченням та експоненціальної кривої без насичення.