Алгоритм прецизионного управления ориентацией космического аппарата при действии неконтролируемого возмущения - Волосов, В.В.; Хлебников, М.В.; Шевченко, В.Н. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Запропоновано новий алгоритм прецизійного керування нелінійним стаціонарним динамічним об’єктом, на який діє зовнішнє неконтрольоване збурення. Рівняння керованого кутового руху орбітального космічного апарата, у яких використовуються параметри Родріга–Гамільтона, розглядаються як математична модель об’єкта. На відміну від існуючих алгоритмів, запропонований алгоритм забезпечує повне усунення помилки стабілізації без використання процедур ідентифікації інтенсивності збурення.