Козацька система "Спас" на Миколаївщині - Котляр, Ю. (Чорноморська минувшина, 2013)
У статті на основі на джерельного матеріалу авторів методик практичного вивчення «Спасу» розглядаються духовні основи цього явища. Серед дієвих міфологічних систем, які є характерними для українського етносу та які були прийняті козацтвом, необхідно виділити систему, під назвою «Спас», яка є своєрідним інструментом для пізнання енергетичних можливостей людини. Презентовано прояви системи «Спас» на Миколаївщині, де її хранителями виступають представники родів козаків- характерників Скульських і Топор.