Имитационное моделирование экспертных оценок для тестирования методов обработки информации в системах поддержки принятия решений - Цыганок, В.В.; Каденко, С.В.; Андрейчук, О.В. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Запропоновано метод імітаційного моделювання оцінок експертів при опитуванні в процесі формування баз знань систем підтримки прийняття рішень у слабоформалізованих предметних областях. Описано характерні особливості моделювання експертних оцінок ординального та кардинального типів. Експертні оцінки моделюються як випадкові величини, розподілені за одним із двох характерних законів: експоненційним чи напівнормальним. Застосування запропонованого методу дозволяє уникнути витратних процедур тестування з залученням реальних експертних груп.