Параметризация движений кисти руки человека для моделирования дактилем - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В.; Барчукова, Ю.В.; Троценко, Б.А. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Розглянуто підхід до дослідження рухів пальців руки людини з метою побудови специфікацій жестів дактильної жестової мови. Запропоновано інформаційно-параметричну модель кисті руки людини для опису можливих рухів при дактилировании елементів жестової мови. Досліджено дактильні абетки десяти жестових мов, проведено порівняльний аналіз їх подібності і відмінності. Наведено приклад навчальної програми для української дактильної жестової абетки, реалізованої з використанням технології .Net і Windows Presentation Foundation компанії Microsoft.