Синтез систем переменной структуры для стабилизации судна при неполной управляемости - Тимченко, В.Л. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Досліджено оцінки керованості квазілінеаризованих нестаціонарних динамічних моделей судна на основі рангових критеріїв керованості та визначено умови неповної керованості моделей судна на заданих траєкторіях. Синтезовано системи з додатковими компенсаційними інтегрувальними зворотними зв’язками для забезпечення субоптимальної траєкторії стабілізації.