Поведение системы некруговых отверстий в полупространстве со свободной границей под воздействием стационарных SH-волн - Панченко, Б.Е. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Для оціночного дослідження задачі керування механічними характеристиками системи некругових отворів у півпросторі з границею, вільною від сил, може використовуватися метод числового інтерполювання високоточних результатів розв’язання прямої задачі. Запропоновано та досліджено паралельний алгоритм числового розв’язання прямої стаціонарної динамічної задачі теорії пружності про взаємодію SH-хвиль з системою отворів довільного поперечного перетину, що знаходяться у півпросторі з границею, вільною від сил. Крайову задачу зведено до системи інтегральних рівнянь, яка розв’язується чисельно. Завдяки схемі паралельних обчислень досліджено ситуації зі значною кількістю відбиваючих отворів. Наведено нові числові результати.