Моделирование альтернации зубца Т на искусственной электрокардиограмме в условиях внутренних и внешних возмущений - Файнзильберг, Л.С.; Беклер, Т.Ю. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Запропоновано узагальнену генеративну модель породження штучної електрокардіограми (ЕКГ) із заданими амплітудно-часовими параметрами інформативних фрагментів. Модель дозволяє генерувати штучні сигнали реалістичної форми з трьома типами альтернації зубця Т в умовах внутрішніх та зовнішніх збурень. Згенерований тестовий сигнал може бути використаний для оцінки якості сучасних комп’ютерних алгоритмів аналізу рівня альтернації зубця Т для визначення ризику раптової серцевої смерті.