Численное решение задач оптимального управления нелинейными динамическими системами - Рагимов, А.Б. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Запропоновано чисельний метод розв’язання задач оптимального керування об’єктами, які описуються системою нелінійних звичайних диференціальних рівнянь на класах кусково-сталих, кусково-лінійних і кусково-заданих керувань. В задачах оптимізуються кусково-сталі значення коефіцієнтів з формул для керувань, і, що найважливіше, оптимізуються межі інтервалів сталості цих значень. Отримано аналітичні формули градієнта функціонала за параметрами, які оптимізуються. Проведено порівняння формул градієнта функціонала, отриманих для вихідної неперервної і відповідної дискретизованої задач оптимального керування на класі кусково-сталих керувань. Наведено результати чисельних експериментів на прикладі розв’язання модельних задач.