Рекурсивные связи и темпоральность в реляционном каркасе — маски сущностей-объектов - Панченко, Б.Е. (Проблемы управления и информатики, 2013)
У відповідності до нової моделі даних — реляційного каркаса — неформально описано алгоритм врахування рекурсивних зв’язків сутностей-об’єктів в предметній області. Алгоритм застосовується для більш точного проектування схем реляційних баз даних (БД). Для цього запропоновано механізм каркасного синтезу часткових копій атрибутів, що беруть участь у різних ролях сутностей-об’єктів. Запропоновано також новий підхід до моделювання темпоральних даних. Наведено результати числового експерименту доступу до БД.