Нахождение вероятности пересечения функционалов от траекторий двух цепей Маркова методом существенной выборки - Хомяк, О.Н (Проблемы управления и информатики, 2013)
Розглянуто два ланцюги Маркова. Один ланцюг визначає ефективність функціонування системи, а інший — ефективність, яка вимагається від системи. Досліджується ймовірність функціональної відмови, коли наявна ефективність системи стає меншою за необхідну. Запропоновано метод прискореного моделювання і знайдено умови, що гарантують обмеженість відносної середньоквадратичної похибки при зростанні надійності елементів системи. Наведено чисельний приклад.