Исследование конзистентности оценок параметров гиббсовского распределения, полученных методом наименьших квадратов - Самосёнок, А.С. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Розглянуто умови сильної конзистентності оцінки найменших квадратів для марковських послідовностей з розподілом Гіббса. Сформульовано і доведено теореми, які дозволяють апроксимувати критеріальну функцію марковського процесу з єдиною точкою максимуму її емпіричною оцінкою. Отримані результати, незважаючи на теоретичний характер, мають достатньо широку практичну сферу застосування при моделюванні стохастичних процесів.