Прогнозирование траекторий уединенных волн деформации в анизотропных упругих телах - Бомба, А.Я.; Турбал, Ю.В. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Розглянуто частинні розв’язки рівнянь руху для анізотропних пружних тіл, що мають характер відокремлених структурно-стійких деформаційних збурень, локалізованих у деякій малій області. Досліджено траєкторії відповідних хвиль, що рухаються в області змінної густини. Запропоновано підхід до прогнозування траєкторій (ідентифікації відповідних параметрів), що зводиться до розв’язання експоненційної проблеми моментів.