Оценивание биофизических параметров водной экосистемы с использованием спутниковых наблюдений и оптимизационных методов - Семенив, О.В.; Подгородецкая, Л.В. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Розглянуто проблему оцінювання природних екосистем з використанням даних супутникових спостережень. Запропоновано оригінальну процедуру обробки даних ДЗЗ для експрес-аналізу стану природних територіальних комплексів екосистеми. Як приклад, проведено обробку та класифікацію знімків озера Світязь з 1988 по 2009 рр. Наведено результати тестування моделі, досліджено задачу пошуку оптимальної моделі з високою узагальнюючою здатністю та точністю класифікації. Реалізовано чисельний алгоритм експрес-аналізу космічних знімків природних водних екосистем, який дозволяє отримати точність класифікації понад 95 %.