Структурно-організуюча функція заліза в обрядах, що мають космогонічне значення - Тупчієнко, М. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті на підставі вивчення археологічних та етнографічних обрядових матеріалів розглянуто питання про символічне значення заліза й ковальських виробів у сакральних діях, їх здатність структурувати й упорядковувати міфологічний простір у межах міфологічного сприйняття носіїв традиційної культури.