Вплив релігійного фактора на самоідентифікацію в міжетнічному середовищі (за матеріалами дослідження польської громади Житомирщини і Львівщини) - Поріцька, О. (Матеріали до української етнології, 2011)
Поляки – одна з великих і давніх національних меншин України, яка налічує зараз близько 144 тис. осіб, однак у ХХ ст. вони зазнали активної асиміляції. Міжетнічні шлюби, майже повна відсутність навчальних закладів з польською мовою навчання тощо прискорюють цей процес. Єдиним стійким етновизначальним чинником залишається релігійний – належність до римо-католицької церкви.