До питання про локалізацію та відзначення пам’яті перемог військ Семена Палія на території сучасної Одещини - Гончарук, Т. (Чорноморська минувшина, 2019)
У статті розглядається проблема локалізації місць козацьких військових операцій XVІ – XVІІІ ст. на території сучасної Одещини. Вказується на складність визначення точного місця боїв за вказаними в документах гідронімами. Доводиться, обґрунтованість розташування встановлених пам’ятних знаків на місцях перемог козаків під проводом фастівського полковника Семена Палія на річці Кодима 1693 р. та теперішньому одеському районі Пересип 1691 р. В першому випадку через те, що битва на Кодимі була досить масштабною та охоплювала значну територію, в другому – через можливість досить точно локалізувати місце подій. Розкривається безпідставність спроб шукати «Пересип», на якому здобув свою перемогу С. Палій, поза межами теперішньої Одеси. Наголошується на необхідності встановлення пам’ятних знаків на честь інших перемог С. Палія, зокрема, в селі Удобному Білгород-Дністровського району Одеської області.