Новий погляд на походження терміна "кобза" - Зінків, І. (Матеріали до української етнології, 2012)
У розвідці здійснено спробу етимологізації терміна «кобза» з давньоіранських мов (пехлевійського діалекту й дигорського діалекту скіфської), пов’язаного з давньоукраїнським ритуальним інструментом під цією ж назвою. Простежено зв’язок терміна з релігійно-сакральною атрибутикою східнослов’янських язичницьких ритуалів. Доведено ритуальну функцію інструмента і зв’язок його назви з іншою ритуальною атрибутикою (сакральною чашею та верхнім одягом давніх жерців-кобників).