Фольклор Донбасу: проблемні вектори сучасного дослідження - Тюрикова, О. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті розглянуто проблеми дослідження музичного фольклору, зокрема, на прикладі Донбасу. Останній є регіоном пізнього різнорегіонального (для українців), різноетнічного заселення. Первинна стильова строкатість, природна для фольклору, поступово, але не остаточно, долається. Доводиться, що фольклор Донбасу репрезентує всі трансформації, яким піддається народнопісенна творчість. Ключовою в обраному контексті визнається проблема маргінезу (Донбас в Україні, фольклор у сучасній музичній культурі, традиційне в сучасному тощо).