Розвиток національної фольклористики наприкінці XIX - на початку XX століття: роль громад, історія їх створення та стан наукового вивчення - Козар, Л. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті проаналізовано значення українських громад у розвитку національної фольклористики кінця ХІХ – початку ХХ ст. В епоху української бездержавності вони відігравали важливу роль у боротьбі за самобутність, утвердження українства в межах Російської імперії. З’ясовано стан наукового вивчення проблеми, зокрема проаналізовано праці таких визначних учених, як В. Антонович, М. Драгоманов, І. Франко, О. Русов, М. Грушевський, О. Грушевський, О. Лотоцький, Є. Чикаленко, О. Пипін, С. Єфремов та ін. Досліджуються публікації періодичних видань «Украинская жизнь», «Україна», «За сто літ», «Киевская старина», «Этнографическое обозрение», «Живая старина» тощо.