Музейні видання другої половини ХІХ – початку ХХ ст. в дослідженнях вітчизняних науковців - Чергік, Н. (Чорноморська минувшина, 2021)
У роботі здійснено аналіз наукових публікацій вітчизняних авторів, які у другій половині ХІХ – початку ХХ ст. увели до наукового обігу музейні матеріали українського походження. Запропонований огляд довів той факт, що музеографічні публікації відігравали важливу роль у наукових дослідженнях не тільки на момент їх виходу у світ, але й упродовж тривалого часу. Також було встановлено, що джерельне значення музеографії було акцентовано за трьома напрямами: обґрунтування висновків щодо певних історичних фактів; підстава для пам’яткоохоронної діяльності та музеєзнавчих досліджень; музейна атрибуція.