Нові ракурси фольклорно-етнологічних досліджень болгарської спільноти в Україні - Микитенко, О. (Матеріали до української етнології, 2016)
Лейтмотивом сучасних культурно-антропологічних та етнофольклорних досліджень славістики стають дослідження, присвячені всебічному вивченню ідентичності спільнот України. Визначаючи актуальність тих аспектів славістичної народознавчої науки, у яких аналіз етнокультури болгар проводиться в контексті національної, соціальної та локальної ідентичності як на теоретико-методологічному, так і на практичному, або суспільно-культурному, рівнях із залученням широкого європейського наукового досвіду, такі дослідження мають комплексний характер і спрямовані на поліфункціональне та міждисциплінарне вивчення традиційної народної культури, яка й надалі залишається одним з найголовніших культурно-ідентифікаційних чинників, за якими моделюється ідентичність спільноти.