Адаптивні стратегії традиційного сезонного будівництва на полянах та пасовиськах у Північних Карпатах (кінець XIX - перша половина XX століття) - Бойко, І.; Лях, Я. (Матеріали до української етнології, 2016)
У статті на основі власних польових досліджень, архівних та літературних джерел представлені різні стратегії адаптації традиційного сезонного будівництва на полянах і пасовиськах у Північних Карпатах. Найбільшу увагу присвячено стратегії, притаманній високим крутосхиловим верховинам з вузькими річковими долинами та високим бескидам з долинним та схиловодолинним типом сільської місцевості. Дослідники розкривають конструктивні особливості народного сезонного будівництва, розвиток планування, притаманні тій чи іншій стратегії, а також особливості поодиноких природних ландшафтів і регіонів.