Синтез многомерной оптимальной цифровой системы управления газовоздушным трактом энергетического котла - Ложечников, В.Ф.; Улицкая, Е.О. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Розглянуто багаторежимну математичну модель динаміки газоповітряного тракту барабанного котла середньої потужності. З отриманої моделі синтезовано сучасну багатовимірну оптимальну систему керування означеною ділянкою та досліджено її роботу в порівнянні з типовою АСУ. Наведено показники якості перехідних процесів у сконструйованих оптимальних системах керування. Запропоновано фізичну модель газоповітряного тракту енергетичного котла.