Народознавство в науковій діяльності Ярослава Пастернака - Сокіл, Г. (Матеріали до української етнології, 2013)
Ярослав Пастернак уніс вагомий вклад у народознавчу науку. Він перший українець, який отримав докторат з археології в Карловому університеті в Празі. А розпочинав він як фольклорист. Частина його записів опублікована у виданнях Наукового товариства імені Шевченка (колядки і щедрівки, коломийки, приповідки), решта залишилася в архівах. Захоплення усною словесністю заклало в нього міцні національні основи. У статті проаналізовано фольклористичний доробок і розкрито важливі етапи життєвого шляху дослідника.