Між гендлюванням і стратегією співжиття: давні та сучасні вияви торговельних контактів на українсько-російському порубіжжі - Литвинчук, Н. (Матеріали до української етнології, 2017)
Авторка статті, аналізуючи транскордонні торговельні контакти на українсько-російському порубіжжі в соціально-економічних умовах буття кінця ХІХ – ХХІ ст., ставить за завдання з’ясувати, чим була торгівля по інший бік кордону – стратегією співжиття, взаємозалежністю чи способом наживатися за рахунок сусіда. Особливий дослідницький інтерес зосереджено навколо різних виявів міжетнічних торговельно-ринкових відносин по обидва боки кордону в історичній ретроспективі. Зокрема, схарактеризовано, що і яким чином перевозили через кордон, як налагоджувалася торговельна контактність, установлено суб’єкти цих відносин, а також описано сучасні приховані практики, до яких вдаються учасники транскордонної торгівлі «поза законом».