Українська тематика на сторінках Am Ur-Quell - Таран, О. (Матеріали до української етнології, 2019)
Стаття присвячена 130-річчю від часу заснування народознавчого часопису Am Ur-Quell, а також висвітленню на його сторінках українознавчої тематики в контексті австрійського гуманітарного дискурсу кінця ХІХ ст. Незмінним випусковим редактором журналу був австрійський етнолог і фольклорист єврейського походження Фрідріх Саломо Краусс, який затвердив за собою статус провідного спеціаліста в галузі південнослов’янського фольклору, а сам журнал перетворив на одне із найвпливовіших німецькомовних фольклорних видань кінця ХІХ ст. у Європі – Am Ur-Quell поширювався далеко за межі Австро-Угорщини і був, відповідно, виразником і фіксатором народознавства як науки в країні. Потужна популяризація фольклористики журналом Am Ur-Quell спричинила утворення в 1890-х роках більше десятка нових фольклорних товариств у Німеччині та Австро-Угорщині. Публікації з української тематики з’явились на сторінках Am Ur-Quell вже в перший рік видання.