Землеробство як основна форма господарювання чеських колоністів та їхніх нащадків у другій половині ХІХ - протягом ХХ століття (за матеріалами експедиційних розвідок Мелітопольського краю) - Курінна, М. (Матеріали до української етнології, 2019)
Статтю присвячено вивченню землеробської діяльності чеських колоністів (оселилися 1869 р.) та їхніх нащадків, які донині мешкають на території Мелітопольського краю. Підґрунтям для наукової розвідки став власний польовий матеріал автора, записаний протягом 2000–2011 років у межах Мелітопольського району Запорізької області. З’ясовано, що до провідних форм землеробської діяльності колоністів відносилися хліборобство, городництво та садівництво, які в різні історичні періоди мали різні темпи розвитку.