Формування території козацької держави - Сергійчук, В.І. (Історико-географічні дослідження в Україні, 1992)
У статті подається опис 37 козацьких полків, що брали участь у Визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького, вказуються територіальні межі, в яких була сформована Гетьманщина в 1648 — 1649 рр.