Транспортная задача в условиях неопределенности - Павлов, А.А.; Жданова, Е.Г. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Досліджено ефективність застосування запропонованих А.А. Павловим загальних теоретичних положень для знаходження компромісного вирішення одного класу задач комбінаторної оптимізації в умовах невизначеності на прикладі вирішення транспортної задачі лінійного програмування. Досліджуваний клас задач характеризується тим, що: 1) критерій оптимізації є зваженою лінійною згорткою довільних числових характеристик допустимого розв’язку; 2) існує ефективний алгоритм розв’язання задачі в детермінованій постановці, який не дозволяє змінювати структуру обмежень; 3) під невизначеністю розуміється неоднозначність значень вагових коефіцієнтів, що входять в критерій оптимізації. Компромісні розв’язки знаходяться по одному з п’яти критеріїв. Сформульовано математичну модель транспортної задачі, в якій невизначеність обумовлена тим, що на етапі реалізації вирішення матриця питомих вартостей перевезень може приймати одне з декількох можливих значень. Описано практичні ситуації, що призводять до такої моделі. Метод знаходження компромісного розв’язку проілюстровано на прикладах кількох індивідуальних транспортних задач в умовах невизначеності. Дослідження підтвердило ефективність застосування на практиці загальних теоретичних положень і дозволило істотно розширити клас задач комбінаторної оптимізації в умовах невизначеності, для яких застосовано ці теоретичні результати.