Понятие информации. Часть 2. Функции научной теории - Кургаев, А.Ф. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Усяка наукова теорія незалежно від специфіки знань і області формалізації повинна ефективно виконувати достатню кількість функцій обробки інформації. Для досягнення глобальної мети — максимальної допомоги у розв’язку кожної з нескінченної множини проблем еволюції суспільства — інформаційний комп’ютер має моделювати всі функції наукових теорій, об’єднані в концептуально єдину систему обробки знань, і за рахунок цього забезпечити можливість безпосередньо використовувати знання в явній формі для розв’язку поточних і нових проблем. Роз’яснено зміст комунікативних, дескриптивно-прескриптивних і аргументативных (дедукції, індукції, пояснення, передбачення, розуміння) функцій наукових теорій, описано моделі синтезу різних компонентів структури наукових теорій. Для організації досить складного діалогу суб’єкта із зовнішнім світом достатньо комунікативних функцій аналізу й породження мовних повідомлень і об’єктів дійсності. Дескриптивно-прескриптивні функції є основою пізнання й перетворення дійсності. Описовий характер мають усі факти дійсності, оцінювальний — стандарти, зразки, ідеали, норми. Аргументація є процес міркування, у ході якого породжуються докази (судження, умовиводи), що обґрунтовують оцінку (істинності або цінності) висловлення або теорії. Дано самоопис метамови нормальних форм знань. Наведено структуру ядра інформаційного комп’ютера, заснованого на цій метамові, у складі: компілятора метапрограм, двох інтерпретаторів (метапрограм і термінальних програм), глосарія термінів і двох масивів даних (вхідного й вихідного). Описано процес функціонування системи обробки знань на базі інформаційного комп’ютера. Наведено інформацію про реалізацію макета інформаційного комп’ютера у формі персонального комп’ютера, розширеного інтерпретатором баз знань, виконаним на макетній платі корпорації Actel, з мінімально необхідною апаратно-програмною підтримкою. Надання користувачам метамови для опису прикладних проблем і досконалої техно логії постановки й розв’язку задач, яка реалізує всі функції наукової теорії, забезпечить гранично високий ріст надійності «м’якого» продукту й ефективності програмування.