Теоретичні конструкти націєстановлення в контексті формування української ідентичності на межі ХІХ–ХХ століть - Верменич, Я. (Матеріали до української етнології, 2021)
Геополітичні вектори трансформаційної динаміки в ХІХ – на початку ХХ ст. досить часто перехрещувалися на українських землях, що зумовлювало необхідність осмислення як сприятливих, так і гальмівних чинників поступу на ниві самоідентифікацій. Стаття присвячена аналізу теоретичних конструктів націєстановлення в контексті формування підвалин української ідентичності на межі ХІХ – ХХ ст. Акцент зроблений на визначенні основоположних понять – «нація», «соборність, «українська суспільно-політична думка», «національне відродження», «український проєкт», «національний ідеал» та ін. Крізь призму взаємозв’язку потенційних очікувань та історичних реалій пропонується осмислення рефлексій, які виникали на різних етапах пошуку об’єднавчих ідей і суспільного консенсусу. Національна ідея у своєму зародковому вигляді була доволі абстрактною і на фоні загострення соціальних суперечностей не сприймалася як пріоритетна на масовому рівні. Проте її пошуки на межі ХІХ – ХХ ст. ставали не лише явищем політичного життя, але й складовою частиною суспільно-політичної та інтелектуальної думки. Нині, за умов поглиблення поляризації українського соціуму й переростання іманентно притаманної йому конфліктності в збройну стадію, ці пошуки набувають значення ідеологічної спадщини, яку варто всебічно осмислювати на нових, пропонованих сучасною історіографією засадах.