Конфликтные ситуации при участии групп управляемых объектов. Часть 1. Избежание столкновений - Чикрий, А.А. (Проблемы управления и информатики, 2020)
У першій частині огляду по ігрових задачах зближення–відхилення за участю груп керованих об’єктів розглянуто стан проблеми на даний момент, наведено основні результати, що стосуються методів маневру обходу, втечі за напрямком, змінних напрямків, а також методу інваріантних підпросторів. Розглянуто грубий та тонкий випадки в задачі уникнення сутичок, умови вищих порядків, задача про втечу від групи переслідувачів та при взаємодії угрупувань. Ряд загальних результатів сформульовано для нелінійних систем, наведено твердження для багатьох конкретних лінійних задач, враховуючи складність загальної проблеми. Більшість результатів відноситься до глобальної задачі Понтрягіна–Міщенка, а ряд інших — до локальної задачі про втечу, що є розвитком теореми Пшеничного. Реалізація процесів уникнення сутичок відбувається в класах ε-стратегій, ε-контрстратегій та при позиційній інформації. Основним апаратом для обґрунтування математичних конструкцій є методи нелінійного та опуклого аналізу, теорія многозначних відображень.