«Зелений щит» проти радіонуклідів (Класифікація рослинного покриву Зони відчуження ЧАЕС за даними багатозонального космічного знімання) - Лялько, В.; Сахацький, О.І.; Шпортюк, З.; Сибірцева, О.; Ходоровський, А.; Азімов, О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У результаті проведених досліджень установлено, що всі рослинні спільноти в зоні відчуження Чорнобильської АЕС зазнали впливу радіонуклідів. Найбільші зміни виявлено в соснових лісах. Класифікація за даними космічного знімання дозволила визначити 21 клас рослинності в зоні відчуження. Результати підтверджено наземними дослідженнями.