Нарис історії заселення півдня України (XVIII - поч. ХХ ст.) - Данильченко, О. (Історико-географічні дослідження в Україні, 1998)
Південь України в результаті тривалого процесу його заселення став регіоном співжиття й активного взаємовпливу багатьох суттєво відмінних один від одного народів, з притаманною кожному з них широкою гамою особливостей в господарському житті, культурі та побуті.