Задача SDX — предельный случай задач распознавания комбинированного типа - Борисова, И.А.; Загоруйко, Н.Г. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Описано задачі розпізнавання основних типів: автоматичної класифікації (S), вибору інформативних ознак (Х) і побудови вирішувальних правил (D). Подано методи розв’язання задач комбінованого типу, коли вимагається розв’язувати дві з цих трьох задач одночасно: задачі SD, SX і DX. Описано постановку і метод розв’язання комбінованої задачі граничної складності — задачі SDX, коли потрібно обрати таку підмножину ознак Х, в просторі яких аналізовані об'єкти добре розділяються на кластери S за допомогою вирішувальних правил D. Істотну роль у розв’язанні таких задач грає використання запропонованої функції конкурентної схожості (FRiS-функції). Наводиться приклад розв’язання реальної задачі SDX.