Генетический алгоритм решения задачи построения оптимальной регрессионной модели как задачи дискретной оптимизации - Мельник, И.М. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Розглянуто задачу побудови оптимальної регресійної моделі складної системи, що характеризується m вхідними (незалежними) змінними і однією вихідною (залежною) змінною, які мають стохастичний характер. Задача полягає у виборі з усієї множини незалежних змінних такої підмножини, що оптимізує заданий функціонал якості моделі. Запропоновано методи розв’язання цієї задачі дискретної оптимізації як задачі пошуку найкоротшого шляху на спеціальному графі. Основну увагу приділено застосуванню ідей генетичного алгоритму евристичного пошуку оптимуму в цій задачі.