Стохастическая динамика дрейфа осциллятора в среде с пространственно неоднородным трением - Иванов, М.А.; Добрынский, В.А. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Розроблено математичну модель динаміки вимушених коливань стохастичного осцилятора на площині з нелінійним неоднорідним тертям. Вивчено динаміку броунівських блукань осцилятора, що виникають під впливом шуму в напрямку, ортогональному до напрямку дії зовнішньої спонукаючої сили. Встановлено залежність дисипації енергії цим осцилятором від динаміки його броунівських блукань.