Сімейна обрядовість у реаліях сучасної Київщини: історіографічний огляд та перспективи вивчення - Бех, К. (Матеріали до української етнології, 2024)
У статті досліджено особливості трансформації сімейної обрядовості на Київщині в умовах сучасних соціокультурних змін, зокрема, війни, глобалізації, урбанізації та впливу цифрових технологій. Розглядається роль сім’ї як носія національних традицій, моральних цінностей та чинника соціальної стабільності. У публікації підкреслено значення сімейної обрядовості як важливого чинника патріотичного виховання молоді, адже родинна традиція не лише відтворює культурну пам’ять, а й формує активну громадянську позицію, сприяє консолідації суспільства в умовах викликів воєнного часу. Акцент зроблено на змінах у традиційних обрядах під впливом урбанізації, глобалізації, технологій та війни. Наведено джерельну базу зібраних свідчень очевидців, документальних збірок, електронних платформ та публікацій, що висвітлюють особливості сучасного сімейного життя та обрядової практики на Київщині. Увагу приділено також змінам у гендерних ролях у сім’ї, зростанню відповідальності жінок у збереженні традицій та підтримці родинного укладу. Порушено питання про психологічний аспект сімейної обрядовості, який виконує важливу роль емоційної підтримки, стабілізації психоемоційного стану членів родини в умовах стресу, втрат і тривалої невизначеності.