Картограф історії України Юрій Лоза - Пащенко, В.; Сосса, Р. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2022)
Вагомий розвиток національної картографічної школи після проголошення незалежності значною мірою пов’язаний з діяльністю окремих особистостей. Такою постаттю в історичному картографуванні є Юрій Лоза. Мета статті полягає в аналізі творчої картографічної діяльності Ю. Лози, спрямованої на розвиток і становлення української картографічної школи, зокрема вітчизняної історичної картографії. Методологічну основу становлять принципи історизму, об’єктивності, науковості. Використано загальнонаукові засоби дослідження (аналіз, синтез, узагальнення) та методи джерелознавчого аналізу, персоналізації, біографічний. Основні результати дослідження. Як висококваліфікований фахівець-картограф Ю. Лоза сформувався на картографічному виробництві, велика заслуга у цьому головного редактора Науково-редакційного картоукладального підприємства Г. П. Курдіної. Тут він розробив і відредагував близько 120-и політико-адміністративних карт, навчальних фізичних і економічних карт, планів міст, атлас туриста «Київ». Спочатку основним зацікавленням Ю. Лози було картографування адміністративно-територіального поділу України, включно з дослідженнями мережі населених пунктів і зміни їх назв в історичному вимірі. Створення «Оглядової мапи України» (1994) і виклики у відродженій українській державі щодо осмислення свого минулого стали поштовхом для зосередження на історичному картографуванні. Енциклопедичні знання територіального устрою, вільне орієнтування в історичному матеріалі, знання найновіших наукових досліджень в окремих галузях минулого уможливили створення Ю. Лозою за власною авторською концепцією низки історичних атласів України – від серії шкільних атласів до серії великоформатних карт і фундаментальних, академічних атласів (2010, 2015). Висновки. Наголошено, що основними картографічними уподобаннями та здобутками Ю. Лози є картографування адміністративно-територіального устрою й історії України. Новаторська картографічна діяльність Ю. Лози сприяла становленню національної картографічної школи, а видані ним історичні атласи України стали найвищими здобутками вітчизняної історичної картографії.