Територія сучасної України доби Великого переселення народів в історико-географічній візії пізньоантичних авторів - Трубчанінов, С. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2022)
У статті стверджується, що історико-географічний образ теренів сучасної України сформувався в уявленні освічених західноєвропейців пізньоантичної доби та візантійців під впливом праць давньогрецьких і римських авторів. Надчорномор’я і суміжні регіони залишалися майже незмінними на ментальній мапі багатьох поколінь європейців. Навіть оповідаючи про актуальні і сучасні їм явища, історики, географи, політики пізньої Римської імперії, раннього західноєвропейського середньовіччя та Візантії передусім спиралися на праці Геродота, Страбона, Птолемея та інших відомих інтелектуалів минулого. Зокрема, Амміанус Марцеллінус, якого називають «останнім великим істориком Риму», у своїх географо-етнографічних екскурсах до праці «Res gestae» описує Надчорномор’я так, ніби там мешкали ті ж самі племена, що й два-чотири-шість століть тому. Парадоксально, але власні спостереження цей автор відклав на другий план. На початку V ст. Паулус Оросіус створив працю, яка на багато століть стала джерелом наслідування при описові різних частин світу. Великою популярністю користувалися також твори Ісідоруса, особливо його 20-томна праця «Etymologiarum». Ісідорус висловив чимало суджень щодо походження та найменування різних народів. У зв’язку з переселенням у Надчорномор’я германських племен готів терени сучасної України потрапили в поле зору істориків Кассіодоріуса та Йорданіса. Їхні твори містять низку історико-географічної інформації. Походження і географічна сутність деяких топонімів та етнонімів Надчорномор’я розкривається в етимологічному довіднику Стефаноса Візантійського «Ethnica». Джерелом його інформації були праці істориків, географів і поетів архаїчної доби, кла- сичного та елліністичного періодів. Весь відомий у пізній античності світ був описаний невідомим географом у «Космографії» на початку VIII ст. у Равенні в Італії. Важливе місце у творі займала історико-географічна інформація про терени сучасної України. Порівняно з попередниками авторові більше відомо про заселення берегів Понту, він називає 33 міста в країні Боспоранії.