Пам’ять про "інших" сусідів у наративах мешканців польсько-білорусько-українського пограниччя - Буйських, Ю. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2022)
На основі культурно-антропологічних досліджень, здійснених у 2015–2016 рр., у статті розглянуто феномен сусідства на прикладі локальної спільноти м. Володава та його околиць на польсько-білорусько-українському пограниччі. Ця стаття виступає логічним продовженням моїх попередніх розвідок про взаємодію пам’яті, релігійної і конфесійної приналежності та етнічної й національної ідентичності на цих теренах. Основну увагу зосереджено на наративах польської римо-католицької більшості про те як вони пам’ятають сусідів «іншої віри» – православних та іудеїв (євреїв), та співжиття всіх трьох груп у період між двома світовими війнами. Спогади про перших переважно сфокусовані на взаємодії у міжвоєнний період та змішаних шлюбах; сюжети про других обертаються навколо нацистської окупації, Голокосту та випадках, коли сусіди-католики або сусіди-православні рятували євреїв. До наукового обігу введено неопубліковані раніше усні свідчення мешканців польсько-білорусько-українського пограниччя. На підставі цих свідчень припускається, що одним із джерел формування ідентичностей та, відповідно, уявлень про «своїх», «чужих» та «інших» є період між Першою та Другою світовими війнами, Друга світова війна, та повоєнний час, позначений хвилями насильницьких переселень (включно з операцією «Вісла» 1947 року) і болісним становленням державного кордону між Польщею та СРСР.