Постмілітарні об’єкти Львівської області (військові частини, ракетні комплекси, летовища, бункери зв’язку, криївки) як об’єкт вебкартографування - Репехович, С.; Сосса, Р. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2023)
Ефективним засобом візуалізації просторової інформації про постмілітарні об’єкти є вебкартографування, яке уможливлює зручний доступ до великих обсягів різнопланової інформації. Метою статті є дослідження військових частин, ракетних комплексів, летовищ, бункерів зв’язку, криївок Львівщини для створення інтерактивного вебресурсу постмілітарних об’єктів області. Методологія базується на принципах історизму системності, науковості, інформативності, достовірності та сучасності, верифікації. Широко використано методи локальної історії, критичного аналізу джерел, польових досліджень. Основні результати дослідження. Проведено аналіз і всебічне вивчення основних постмілітарних об’єктів Львівської області для цілей вебкартографування. Хронологічно досліджені споруди охоплюють в основному радянський період і, частково, період німецької окупації. Для вияснення актуального стану об’єктів проведено численні польові експедиції. Підготовлено базу даних (текстовий та ілюстративний матеріали, схеми) для інформаційного наповнення інтерактивної карти. Опрацьовано інформацію про військові частини спеціального зв’язку, артилерійські, механізовані, ракетні, авіаційні та десантно-штурмові підрозділи, артилерійські склади, військові комісаріати. Виокремлено значення реконструйованих музеїв-криївок для історико-патріотичного виховання молоді. Висновки. Встановлено основні військові частини, ракетні комплекси, летовища, бункери зв’язку, криївки для вебкартографування постмілітарних об’єктів Львівської області. Зібраний матеріал забезпечує змістовне наповнення вебкарти постмілітарних об’єктів регіону у даному сегменті інформації.