Українсько-білоруський кордон як об’єкт досліджень історичної регіоналістики - Дмитрук, В. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2023)
Стаття присвячена розгляду українсько-білоруського кордону як важливого об’єкта дослідження історичної регіоналістики. Дослідження базується на аналізі наукових джерел і доповідях відомих дослідників регіональної історії. Проаналізовано значення кордону та вплив соціокультурних, суспільно-політичних чинників на українсько-білоруські відносини. У статті розкрито стан договірно-правової бази з питань кордону й двосторонніх прикордонних відносин, аналізуються основні напрями діяльності, пов’язані з налагодженням прикордонного співробітництва. Зосереджуючись на історичних, культурних і соціальних вимірах, окреслено роль українсько-білоруського прикордоння у формуванні регіональної ідентичності. Акцентується увага на впливі політичних та економічних змін на розвиток українсько-білоруського прикордоння, який відбивався на різних аспектах взаємовідносин між двома країнами. Ефективне вирішення питань, пов’язаних із прикордонням між Україною та Білоруссю, вимагало спільних зусиль обох країн, а також урахування політичних, економічних і соціокультурних контекстів. Вказується, що в переважній більшості праць дослідження українсько-білоруського пограниччя в період до російсько-української війни розглядалися виключно в ракурсі конструктивних перспектив, охоплюючи різноманітні аспекти економічних, соціокультурних, політичних та екологічних вимірів. Умовно визначено напрями досліджень, на які б ставився основний акцент у близькій перспективі, зокрема економічна взаємодія, міграційні процеси, політичні відносини, співпраця у сфері безпеки, екологічні аспекти, соціокультурна взаємодія, інфраструктурний розвиток, комунікації та зв’язки. Однак уже ближче до 2022 р., починають з’являтися й побоювання, що питання прикордоння потребують додаткового переосмислення й аналізу, до чого підштовхувала російсько-білоруська військово-політична співпраця. Підкреслюється важливість бар’єрної функції кордону з Білоруссю, особливо з початком російсько-української війни.