Великий Луг як символ української ідентичності - Грищенко, Ю. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2023)
Метою статті є актуалізація історико-географічного дослідження Великого Лугу – історичної місцевості у Дніпровських плавнях, осередку українського козацтва та простору свободи запорожців. Увага акцентується на репрезентації Великого Лугу як одного із головних символів національної ідентичності, унікального місця, яке визначало українську історію та рухало її вперед, закладаючи підвалини майбутнього розвитку Української держави. Саме тому сьогодні РФ прагне стерти цю пам’ять з історії України, позбавити український народ свого коріння, нівелювати прагнення українців бути самостійним та окремим етносом із власною традицією державотворення. Методологія дослідження базується на застосуванні етнологічної парадигми, в контексті якої Великий Луг розглядається не просто в якості топоніму, що позначає природний об’єкт, а як естетично сприйняте середовище проживання, український світ, батьківщина, поетичний образ та елемент міфології. Основні результати дослідження полягають в осмисленні унікальності Великого Лугу, визначенні його географічного ареалу та динаміки історичного розвитку. Аналізуються питання пов’язані з появою історичної місцевості, роллю Великого Лугу в формуванні українського козацтва, наслідками створення Каховського водосховища у 50-х рр. ХХ ст. Обґрунтовується думка про те, що затоплення місць, на яких були розташовані Січі запорожців, спричинило знищення національної свідомості та історичної пам’яті, стало справжньою трагедією для українського народу. У висновках доведено, що феномен Великого Лугу полягає не лише в специфічних особливостях його природо-географічних характеристик, а передусім у впливі на національну ідентичність українців. На цій території формувалися поняття козацької естетики та звитяги, тому серед чинників, які умотивовували економічну доцільність її затоплення була й ідеологічна мета – знищити пам’ять про місце сили запорізьких козаків. Сьогодні Українська держава повинна докласти максимальних зусиль для збереження та відродження Великого Лугу – сакрального місця національного спротиву та вільного життя, яке було варварськи зруйноване внаслідок підриву Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.