Управление угловой переориентацией космического аппарата посредством маховиков - Ефименко, Н.В. (Проблемы управления и информатики, 2008)
Для задач просторової переорієнтації космічного апарата з довільного початкового в кінцеве положення визначено програмну траєкторію та керування, що її реалізує. Здійснено оптимізацію програмної траєкторії за заданим критерієм. Наведено результати чисельного моделювання. Запропоновані алгоритми реалізовано в системі керування космічного апарата «Egyptsat-1», спроектованого в ДКБ «Південне» в рамках міжнародного контракту між Україною та Єгиптом.