Перше зібрання Творів В. І. Леніна українською мовою - Канцелярук, Б.І. (Український історичний журнал, 1989)
Розглядаються деякі аспекти передісторії та історії здійснення перших перекладів Творів В. І. Леніна українською мовою, показано умови, за яких, власне, й набувався досвід роботи над перекладом ленінської теоретичної спадщини в УРСР.