Сталін, сталінізм і Велика Вітчизняна війна (Роздуми історика) - Мерцалов, А.М. (Український історичний журнал, 1989)
Аналізуючи матеріали радянської преси 1987—1988 рр., де розглядаються питання, пов'язані з темою «Сталін, сталінізм і Велика Вітчизняна війна», автор статті розмірковує про стан вивчення передісторії та історії минулої війни, висловлює свої судження з різних аспектів даної проблематики.