Предмет та об'єкти дослідження історіографії - Санцевич, А.В. (Український історичний журнал, 1989)
Предмет історіографії характеризується в статті як розкриття закономірностей різних етапів історичного пізнання й мислення, відображення історичною наукою подій минулого й сучасності. Автор виділяє й коротко характеризує такі об'єкти історіографічних розробок, як історичні дослідження (праці з історії), життєвий і творчий шляхісториків, діяльність історичних установ, наукової періодики та ін. Відзначається, що в кожному окремому історіографічному дослідженні не обов'язково має розкриватися один об'єкт. У великих працях їх може бути кілька. Автор полемізує з іншими історіографами щодо поняттєвого апарату історіографії, вважаючи, зокрема, що категорії «історіографічний факт» та «історіографічне джерело» є умоглядними.