Гідронімія водозбору р. Оріховатки (басейн р. Рось) як джерело ідентифікації місцевості - Гудзевич, А. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2024)
Статтю присвячено проблемам генези і трансформації гідронімів басейну р. Оріховатка, лівої притоки р. Рось. Матеріалом аналізу послужили етимологічні, лінгвістичні, археологічні, картографічні, етнографічні та польові гідронімічні матеріали, зібрані автором на досліджуваній території. Використані історико-картографічний та описовий метод із його основними прийомами спостереження, узагальнення та класифікації матеріалу, методи етимологічного й порівняльно-зіставного аналізу, аналіз словникових дефініцій, методи лінгвопрагматичного, лінгвокультурологічного, статистичного й порівняльного аналізу, топонімічної ідентифікації. Встановлено походження і зв’язок гідронімів із різноманітними природними та соціально-економічними явищами, процесами у розрізі басейну р. Оріховатка. Виявлено й систематизовано уяву про процес формування назв основних водотоків басейну р. Оріховатка на майже півтисячолітньому часовому відтинку ‒ від найдавнішого періоду першої згадки до нашого часу. З’ясовані причини і чинники історичної трансформації назви річки Оріховатка та внесено пропозиції стосовно реконструкції та відтворення утрачених географічних назв гідронімів. Результати дослідження можуть бути використані широким колом фахівців: краєзнавцями, географами, істориками, етнологами, фольклористами, лінгвістами та працівниками закладів культури; їх застосування буде корисним у навчальному процесі освітніх закладів.